Kom med til LIVE fødselsdagssalg - masser af fede tilbud op til 50% rabat - LÆS MERE HER

STOR GUIDE: Ftalater i legetøj - Alt hvad du skal vide om legetøj uden kemi (2018)

Som forældre vil I selvfølgeligt gerne give jeres børn det bedste af det bedste - også når det gælder legetøj uden ftalater (også kendt som phthalater). Det kan midlertidigt være svært at gennemskue, hvilke regler og retningslinjer, der gør sig gældende netop fordi, at der hele tiden kommer ny viden omkring farlig kemi i produkter såsom legetøj. Derfor er det vigtigt, at både I som forbrugere og vi som forhandler sørger for, at vi holder os opdaterede omkring den nyeste viden omkring sundhed og sikkerhed i forhold til legetøj uden phthalater og PVC.
 

Regler og retningslinjer for ftalater i legetøj

Som webshop, der henvender sig til børn og deres forældre, har vi her hos Børnenes Kartel valgt at sætte os grundigt ind i regler og retningslinjer, når det gælder produktion af legetøj og andre produkter til børn. Det har vi, fordi vi ønsker at være en webshop, som I trygt kan handle hos og vide, at I modtager de bedste og mest sunde produkter til jeres børn. Det er grunden til, at vi udelukkende forhandler sikkert legetøj uden phthalater.

PVC og phthalater er to af de kendte stoffer, som førhen blev - og i nogle tilfælde stadig bliver - anvendt i produktionen af især plastiklegetøj. Netop plastiklegetøj har i nogle kredse fået sig et rigtigt dårligt ry, men der er måder, hvorpå vi kan sikre, at vores børn ikke kommer i kontakt med farlige stoffer så som phthalater og kun kommer i kontakt med legetøj uden phthalater.

Her på siden kan du læse nærmere om, hvad phthalater og PVC er for nogle stoffer; hvorfor de er farlige, og hvorfor vi som forbrugere kun bør købe legetøj uden phthalater og PVC. Det er i dag et lovkrav, at alt legetøj her i landet skal være helt uden phtalater, hvilket alle brands og producenter, der forhandles her hos Børnenes Kartel, naturligvis efterlever.

 

Tjekliste: Hvordan du sikrer, at du køber legetøj uden phthalater

Selvom phthalater og PVC førhen udgjorde en væsentlig del af produktionen af legetøj og mange andre plastprodukter, er der i dag blevet udviklet nogle sundere og uskadelige alternativer såsom EVA-plast.

Der arbejdes hele tiden på at bevæge produktionen i en bedre retning, hvor brugen af skadelige eller mistænkte stoffer forhåbentligvis engang vil være helt overflødig, således at der kun er legetøj uden phthalater og PVC på markedet.

Tjekliste til legetøj uden phthalater og legetøj uden kemi

Følgende tjekliste er fremsat af Informationscenteret for Miljø og Sundhed og I kan som forældre bruge denne til at manøvrere uden om de produkter og legesager, der indeholder eller er mistænkt for at indeholde skadelig kemi såsom de hormonforstyrrende stoffer, der går under paraplyen "ftalater.

 

 • Undgå legetøj, der lugter kraftigt. Hvis legetøjet lugter kraftigt, indikerer det i langt de fleste tilfælde, at der er tale om et produkt, hvor der er brugt kraftig kemi. Disse bør derfor undgås for, at I kan vide jer sikre på, at I ikke udsætter jeres børn for unødig risiko, og at legetøjet er uden phthalater

 • Køb CE-mærket legetøj. I bør altid købe CE-mærket legetøj. Det er en god garanti for, at der er tale om legesager, der lever op til europæisk lovgivning på området.

 • Hård plast frem for blød plast. Skal der købes legetøj af plast, så bør I som hovedregel vælge hård plast fremfor blød plast. Hård plast kunne for eksempel være LEGO- og Duplo-klodser. Blødt plast, som kan bøjes, er blevet blødgjort, og der kan som tidligere beskrevet have været anvendt phthalater til dette.

 • Kig efter EVA-plast som alternativ. Hvis legetøjet af plast er bøjeligt, så sørg for, at der er tale om produkter lavet af PVC-erstatninger såsom EVA-plast, hvor det ikke er nødvendigt at bruge phthalater til et blødgøre plasten.

 • Vask legetøjet af plast grundigt. Har I købt legetøj af plast, bør I altid gøre følgende: luft det udendørs og vask det grundigt, inden det tages i brug.

 • Undgå produkter af plast. Den sikreste måde, hvorpå I som forældre kan undgå skadelig kemi i legetøjet, er ved helt at undgå produkter af plast. Legetøj af træ, stof og garn er i langt de fleste tilfælde et sundere alternativ. Her hos Børnenes Kartel finder I rigtigt mange skønne legesager af disse sunde, naturlige materialer.

 • Vær kritisk over for nye legetøjsdiller. Når en ny dille opstår som en steppebrand kan det være fristende bare at købe legetøjet til sit barn. Det har dog tidligere vist sig at nogle af disse modeprodukter indeholder skadelige stoffer. Derfor vil vi opfordre dig til at tænke kritisk og holde hovedet koldt, når din søn eller datter kommer stormene ind af døren og plager dig om en fidgetspinner, en yoyo eller lignende.
   

Hvorfor skal man som forældre være opmærksom på ftalater i legetøj?

Børn er nogle sårbare små størrelser, der lettere bliver påvirket af de kemiske stoffer, de udsættes for. Voksne kan blive udsat for de samme stoffer uden, at det har en effekt på dem, men det forholder sig anderledes for børn.

Især små børn putter gerne deres legetøj i munden og dermed bliver de direkte udsat for de kemiske stoffer, der måtte være i legetøjet. Det er derfor vigtigt, at I som forældre stiller jer kritiske overfor det legetøj, i køber.

Helt konkret, så er ftalater et stof, som bliver brugt til at blødgøre pvc med, ligeledes bliver det brugt i mere flydende ting. Det være sig maling, lim og andre ting af den karakter. Sidstnævnte har alle det fællestræk, at det ikke er noget som du som forbruger har lyst til at putte i munden. Ftalater (eller phthalater) har beviseligt skadelige effekter, som eksempelvis hormonforstyrrelser. Hormonforstyrrelser er noget rigtig grimt noget, det kan eksempelvis skade børns kønshormoner.

Ftalater har ligeledes intet at gøre i drikkedunke, da det om noget er et produkt som ofte bliver puttet i munden. Både på voksne og på børn. Problemet er dog også anderkendt af EU. De har banlyst alle drikkedunke, som indeholder ftalater.

Hvis du stadig er usikker på brugen af ftalater, så tjek evt. miljøstyrrelsens liste over drikkedunke der er godkendt til deres standarder.


 

Farlig kemi i legetøj - hvad er op og ned

Vi er forståelige overfor, at det kan synes at være lidt af en jungle at skulle manøvrere rundt blandt de mange regler og retningslinjer samt producenter. Herhjemme har vi heldigvis nogle meget strikse regler på området, hvorfor det hurtigt bliver opdaget og testet grundigt, hvis et produkt mistænkes for at indeholde farlige kemiske stoffer såsom phtalater eller PVC.

Der er i denne artikel en tjekliste over, hvordan I som forældre kan være sikre på at købe legetøj uden phthalaterog PVC til jeres børn. Det er desværre sådan, at det endnu ikke er et lovkrav, at legetøj skal mærkes, hvorfor det stadig kræver lidt viden at finde ud af, om produkterne indeholder skadelig kemi eller ej.

Phtalater er i de senere år blevet gjort ulovlige i alle former for produkter til børn i alderen 0-14 år i Danmark og EU. Det er de blevet, fordi det er blevet bevist, at der er tale om hormonforstyrrende stoffer. Det kemiske stof - phthalater

- er førhen blevet brugt inden for legetøjsindustrien til at blødgøre plastik af PVC, så den var nemmere at forme og arbejde med. Da det kom frem, at stofferne i flere tilfælde viste sig at være hormonforstyrrende, blev de bandlyst fra al produktion.

At stofferne er hormonforstyrrende betyder, at de kan påvirke kønsudviklingen hos drenge og gøre dem mindre fertile, når de bliver voksne. Der er desuden flere undersøgelser, der peger i retning af, at stofferne kan være kræftfremkaldende, hvorfor det ikke kun er børn, men også voksne, der bør være opmærksomme på at undgå de skadelige stoffer.

Her hos Børnenes Kartel har vi flere gange oplevet, at der pludseligt blev sået tvivl om, hvorvidt et brand eller et givent stykke legetøj indeholdt farlige og hormonforstyrrende stoffer eller ej. Som vi startede med at nævne handler det om løbende at holde sig opdateret på området og derfor forsøger vi efter bedste evne at holde os opdateret på og reagere på nye informationer på emnet

Liste: Giftigt legetøj i 2018 (løbende opdateret)

Danmarks Radio lavede tidligere på året en liste over legetøj, som var blevet erklæret giftigt af miljøstyrrelsen i August 2018.

Det drejer sig om:

 • Squishies

 • Slim

 • Giftige bolde

Squishies indeholder skadelige stoffer som kan være kræftfremkaldende, de kan være skadelige for forplantningsevnen, de kan være leverskadende, give problemer med øjenene og ligeledes ske at irriterere dine slimhinder. Med andre ord er det ikke et produkt vi vil anbefale dig at have i nærheden af dine børn.

Slim-trenden gik amok i 2018, både det hjemmelavede og det man kan købe. Vi må dog på det kraftigste anbefale at man ikke går med på moden og lader dine børn lege med slim.

Opskriften på den populære slim indeholdt alt fra lim til kontaktlinsevæske og Astma og Allergiforeningens opfordring var helt og holdent at holde sig fra det. I det købte slim fandt forbrugerrådet Kontant at indholdet af stoffet bor var 100 gange over det tilladte niveau.

Bolde med phthalater blev der også fundet nogle stykker af i 2018. Ftalater er, som bekendt, hormonforstyrrende og kan skade barnets udvikling og forplatningsevne.

Vi fører, naturligvis, ingen af ovenstående produkter hos Børnenes Kartel. Vi sælger kun kvalitets legetøj uden kemi.

 

 

Legetøj fra 'Kina' - Er det sikkert?

En rundspørge fra 2018 viste, at op imod hver 5. dansker har købt legetøj på steder som Wish. På Børnenes Kartel tager vi på det kraftigste afstand fra disse steder, da produkter fra Wish og lignende steder ikke skal overholde samme regler som bliver solgt i Europa.

Forbrugerrådet Tænk anbefaler at du holder dig fra legetøjsprodukter på Wish, da de kan være skadelige på flere tænkelige niveauer. Forbrugerrådet fandt at der på de forskellige produkter var tale om produkter af meget lav kvalitet, som ofte gik i stykker og ligeledes og i den forbindelse ville kunne skade børn. Ligeledes fandt de at produkterne generelt var lavet med meget lidt hensyntagen til børns sikkerhed, hvorfor mange af dem var direkte farlige ud af boksen.

Markedet for den slags billigt legetøj er eksploderet og der er kommet mange flere sider til, som minder om Wish. Hovedreglen omkring disse er, at hvis tilbuddene virker alt for gode til at være sande. Så er de det nok også.

 

Kilder: dr.dk, forbrugerrådet tænk, mst

 

 

GAVEINDPAKNING
Vi pakker ind i unikt papir
14 DAGES RETURRET
Du kan altid returnere din vare
UNIKT SORTIMENT
+10.000 varer på lager
KUNDESERVICE
Ring, skriv eller besøg vores butikker