Kom med til LIVE fødselsdagssalg - masser af fede tilbud op til 50% rabat - LÆS MERE HER

Derfor er rollelege vigtige

Der er rigtigt mange grunde til, at rollelege er vigtige for børn og deres naturlige udvikling. Hvis du har prøvet at sætte dig og betragte dit barn, imens det leger med andre børn eller legesager for sig selv, vil du hurtigt bemærke, at det næsten er et lille teaterstykke, der udfolder sig i legen. Barnet indtager en rolle, hvorigennem det gør sig erfaringer om sig selv og sin omverden. Derfor er rollelege vigtige, og det er temaet for denne artikel.

Der ligger megen børnepsykologi bag meningen med rollelege, og der er mange måder, hvorpå du kan opfordre dit barn til at indleve sig i forskellige roller gennem legen og dermed opnå vigtig læring og erfaring. Det kan blandt andet gøres med forskellige legesager, hvor især dukker og kostumer ansporer børnene til at udvikle indlevende lege og rollespil.

Både fysiske og sociale kompetencer udvikles gennem barnets rolleleg

Børn er nogle nysgerrige små størrelser, der har en stor interesse for verden omkring dem. Det er gennem deres samvær med andre og observationer af de voksne, der omgiver dem, de lærer at gebærde sig i verden både fysisk, motorisk og socialt. Børn bearbejder de mange indtryk gennem deres leg, hvor de lever sig ind i de roller og mønstre, de ser i deres hverdag. Det er rollelegens vigtigste formål; at anspore børnene til at forstå verden og ikke mindst deres egen væren i verden.

”Børn lever sig ind i de roller og mønstre, de ser i deres hverdag...

Børn leger godt med andre og lærer mange vigtige sociale kompetencer her. Rollelege er ofte dem, børn leger, når de leger sammen med andre. Vi kender alle den klassiske ”Far, mor og børn” leg, hvor hvert barn får tildelt en rolle, der kommer med tilhørende sociale koder, som barnet performer for sig selv og de andre, der er med i legen. Det kræver indlevelse og fantasi, som er vigtige kundskaber at styrke hos ethvert barn. Det er kompetencer, der er yderst brugbare senere hen i livet, og som giver anledning til yderligere udvikling i barndommen.

Når barnet leger rollelege for sig selv, er det via legen med legetøjet, det udforsker sin egen kropslighed og selvforståelse. Det er en vigtig lektie. Eneleg er den første form for leg, barnet lærer sig. Det er det, babyer og tumlinge laver, når de for eksempel ligger og hygger sig med en rangle, klodser eller lignende. Denne leg styrker mange af de finmotoriske evner, som barnet tillærer sig på dette stadie. Det rette legetøj styrker denne naturlige udvikling.

Sidenhen begynder barnet at lege med andre børn og indgå i sociale sammenhænge, men enelegen vil fortsat være en vigtig del af barnets legemønstre. Både ved eneleg og lege med andre børn, er rollelege en central del af konstellationen.

 

Rollelege lærer barnet at kommunikere klart til omverdenen

I og med barnet lever sig ind i en bestemt rolle og fremspinder en historie i sine rollelege enten med sig selv eller sammen med andre børn, lærer det at kommunikere tanker og følelser til sine omgivelser. Det er meget vigtigt, at børn lærer dette, så de bedre kan udtrykke sig selv og dermed også forstå og føle empati for andre.

De voksnes verden er den største inspirationskilde for børnenes rollelege. Derfor er  de bedste legesager til dette formål også dem, der på forskellig vis efterligner voksenting.

”..lærer børnene rigtigt meget om følelser og empati...

At lege med dukker lærer børnene rigtigt meget om følelser og empati, idet de lever sig ind i forældrerollen og tager sig af dukken, som var det et rigtigt barn. Her forhandler vi nogle rigtigt fine dukker til børn i forskellige aldre her hos Børnenes Kartel. Til de mindre børn kan de søde Corolle dukker anbefales. Vi har netop udvidet vores sortiment af Corolle dukker med rigtigt mange nye, søde modeller samt en masse tøj og tilbehør, der kan gøre legen endnu mere livagtig og dermed udfordrende og udviklende for barnet.

De lidt større børn kan i stedet lege med Our Generation dukkerne, der er meget livagtige i deres design og beklædning. Der er mange forskellige dukker med individuelle historier og personligheder, du kan vælge mellem. Fordi de lidt større børn typisk har et mere nuanceret følelsesregister og en større forståelse for verden og deres miljø at trække på, må deres dukker og legetøj gerne være mere avanceret og detaljeret. Sørg altid for at købe alderssvarende legetøj til dine børn for at styrke deres naturlige udvikling gennem legen mest muligt. Our Generation dukkerne finder du i et stort udvalg lige her hos Børnenes Kartel.

Kostumer og tematiske eventyrlege er for alle børn

Det er ikke alle børn, der interesserer sig lige meget for at lege med dukker. Heldigvis er der mange andre former for legetøj, der også ansporer børnene til at lege rollelege. Det kunne for eksempel være det sjove skumlegetøj fra mærket Liontouch, der gør det muligt for børnene at leve sig ind i et detaljeret univers med brave riddere og seje prinsesser, der kæmper med sværd og økser. Legetøjet fra Liontouch er lavet af blødt skum og udført i et rigtigt flot design, der gør rollespil legende let.

Foruden det store sortiment af legesager og kostumer fra Liontouch finder du også mange andre skønne kostumer og redskaber til rollelege og udforskning i vores sektion med temalege og rollelege fra mærker som TravisLe Toy Van og Haba her hos Børnenes Kartel.

Rollelege er vigtige, fordi de styrker barnets naturlige udvikling

Børn lærer rigtigt meget gennem deres rollelege. Det kan ske både for dem selv som eneleg eller i selskab med andre børn. Sociale koder og deres miljø bliver bearbejdet gennem legene, der styrkes af brugen af dukker, kostumer og rekvisitter. Det gælder om at hjælpe barnets nysgerrighed og forståelse på vej, hvor man som forældre kommer rigtigt langt med de ovennævnte legesager fra vores sortiment her hos Børnenes Kartel.

Se hele vores udvalg af legetøj og kostumer til temalege og rollelege

GAVEINDPAKNING
Vi pakker ind i unikt papir
14 DAGES RETURRET
Du kan altid returnere din vare
UNIKT SORTIMENT
+10.000 varer på lager
KUNDESERVICE
Ring, skriv eller besøg vores butikker